Συνέχεια στην ερώτηση στους Έλληνες βουλευτές σχετικά με τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των Ελλήνων πολιτών

Chris Gioran bio photo By Chris Gioran

Μία εβδομάδα πριν, στις 3 Ιανουαρίου, ρώτησα 295 βουλευτές κάποιες ερωτήσεις για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου. Νομίζω ότι είναι καιρός να προσφέρω μία περίληψη των απαντήσεων που έλαβα και των πραγμάτων που έμαθα.

Συνολικά έλαβα 2 μηνύματα ως αποκρίσεις στην επιστολή μου. Το ένα ήταν απλά ευχαριστία “για την ενημέρωσή” και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον. Το άλλο ήταν ένα link προς την αντίστοιχη συζήτηση στη Βουλή, όπως αυτή κατατέθηκε στις 30/10/2013 και απαντήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στις 19/11/2013. Η ερώτηση τέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέροταν συγκεκριμένα στις παρακολουθήσεις ασύρματων επικοινωνιών και πιο ειδικά στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πολιτικού προσωπικού. Ρωτούσε δε ποιες ενέργειες έχει κάνει η πολιτεία για τις εν λόγω υποκλοπές, ποιες ενέργειες έχει λάβει για να διασφαλίσει το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και ποια είναι η επικοινωνία της Κυβέρνησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τη σειρά του το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι βασικά οποιαδήποτε διασφάλιση απορρήτου προκύπτει από τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ συμμάχων.

Επομένως, ο αριθμός απαντήσεων που έλαβα είναι μηδέν.

Δεν έχω λόγο να πιστεύω πως αν οι ερωτήσεις μου έφταναν στη Βουλή θα λάμβαναν διαφορετική απάντηση.

Όταν μία ερώτηση τόσο συγκεκριμένη και κρίσιμη όσο αυτή της παραπάνω παράταξης λαμβάνει τέτοια απαθή απάντηση.

Όταν η ίδια παράταξη, ως αντιπολίτευση δεν επιμένει για ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο αποτελεί μέγιστο σημείο τριβής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ/Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

Όταν σχετικές υποθέσεις στο παρελθόν έτυχαν παιδαριώδους διαχείρησης και δεν κατέληξαν πουθενά.

Τι και ποιόν να ρωτήσω ώστε να μου γίνει σαφές τι κανει η χώρα μου για να με προστατεύσει από επιθέσεις σε υποδομές που η ίδια δημιούργησε για να με εξυπηρετεί? Γιατί να περιμένω ότι υπάρχει η τεχνική υποδομή ή, ακόμη πιο σημαντικά, η πολιτική βούληση, να προστατεύσει η χώρα τα δεδομένα των πολιτών της?

Υποθέτω πως δεν αποτελεί έκπληξη. Αλλά είναι ακόμη νωρίς. Υπάρχουν αρκετά μέρη ακόμη από τα οποία μπορεί να εξαχθούν πληροφορίες. Θα υπάρξει συνέχεια.