Ένα παράδειγμα κίτρινου τύπου, Αμερικάνικης προέλευσης για παγκόσμια κατανάλωση

Chris Gioran bio photo By Chris Gioran

Σήμερα στον οργανισμό ενημέρωσης NBCNews.com υπάρχει μία συνέντευξη από τον πρόεδρο της επιτροπής για την ασφάλεια πληροφοριών του Λευκού Οίκου (House Intelligence Committee) Mike Rogers, με την υποστήριξη του Michael McCaul (προέδρου της επιτροπής για την εθνική ασφάλεια - Committee On Homeland Security). Ορίστε η ίδια από τον The Guardian και από την Καθημερινή.

Δε θα σχολιάσω την επιλογή του NBC να δημοσιεύσει αυτή τη συνέντευξη. Θέλω όμως να αναφερθώ λίγο στο περιεχόμενό της και να συγκρίνω την κάλυψη του Guardian με αυτή της Καθημερινής.

Γενικά, η συνέντευξη δεν είναι παρά μία προσπάθεια διάδοσης φημών για τον χαρακτήρα και τα κίνητρα του E. Snowden. Χωρίς να παρουσιάζεται η παραμικρή απόδειξη (και πόσο μάλλον χωρίς να ζητηθεί κάποια) και με εκτεταμένη χρήση της λέξης “πιστεύω/πιστεύουμε”, οι δύο πολιτικοί προσπαθούν να παρουσιάσουν τον Snowden ως πράκτορα της Ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών (FSB) σε μία προφανή απόπειρα λασπολογίας. Για παράδειγμα, ενώ στην αρχή της όλης ιστορίας οι χαρακτηρισμοί για τις τεχνικές ικανότητες του E. Snowden κυμαίνονταν σε ένα ευρύ φάσμα, γενικά υπήρχε η συμφωνία ότι τεχνικά ήταν ικανός να φέρει εις πέρας το εγχείρημά του (για παράδειγμα εδώ). Εν τούτοις, ξαφνικά γίνεται γνωστό ότι όχι μόνο δεν μπορεί να το καταφέρει μόνος του, αλλά έπρεπε να στραφεί προς τους Ρώσους, ενώ είναι γνωστό ότι πρώτα πήγε στο Hong Kong (η Κίνα έχει τεράστιες τεχνικές ικανότητες και είναι γνωστό ότι ενδιαφέρεται για όποιες πληροφορίες μπορεί να αποσπάσει από τα ηλεκτρονικά δίκτυα των ΗΠΑ) καθώς επίσης ότι η Κίνα ήταν αυτή που τον “εξυπηρέτησε” αρνούμενη την έκδοσή του.

Γενικά η συνέντευξη συζητήθηκε κάπως και τελικά θα ξεχαστεί και κανείς δεν πρόκειται να ζητήσει από τον Λευκό Οίκο να υποστηρίξει αυτά που πρεσβεύει. Αυτό που θα μείνει όμως πέραν από τα ψέματα είναι η φήμη πως ο E. Snowden είναι προδότης.

Ο Guardian κάλυψε το κομμάτι και τάχθηκε φυσικά υπέρ του E. Snowden, τονίζοντας αυτά ακριβώς που τονίζω παραπάνω, ότι δηλαδή δεν πρόκειται παρά για συκοφάντηση. Η Καθημερινή όμως επιλέγει να μην προσφέρει κάποιο σχόλιο ως προς την εγκυρότητα της συνέντευξης και των όσον υποστηρίζονται σε αυτή και δρα ως φερέφωνο, μεταφέροντας πρακτικά αυτούσιο το μήνυμα κιτρινισμού που θέλει να μεταδώσει ο Λευκός Οίκος. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και σίγουρα όχι η τελευταία.

Υπάρχει μία έντονη ενασχόληση του χώρου της ενημέρωσης με το χαρακτήρα και τα κίνητρα του E. Snowden και πολλοί άνθρωποι ασχολούνται εκτενώς με τον αγγελιοφόρο ενώ αγνοούν κατάφορα το μήνυμα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν ο E. Snowden είναι Ρώσος κατάσκοπος ή Κινέζος κρυφός πράκτορας ή Αρειανός που θέλει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο για να αποικήσει το είδος του τη Γη, σημασία έχει τι είπε και τι συνέπειες έχουν αυτά που είπε για εμάς και τους συνανθρώπους μας. Αν όμως τα ΜΜΕ φωνάξουν αρκετά κάτι (και η φωνή τους είναι πράγματι δυνατή) τότε κανένας άλλος δεν ακούγεται και ο κόσμος παύει πια να ακούει και τη σκέψη του.