Ποια μέρη της ιδιωτικότητάς μας έχουμε ήδη χάσει

Chris Gioran bio photo By Chris Gioran

Καταλαβαίνω γιατί δεν θες να διαβάζεις για την NSA, τον Snowden και την παρακολούθηση. Δεν είναι εύκολο. Δεν μπορείς να κατανοήσεις την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Προσπαθείς να καταλάβεις τι σημαίνει, πως σε επηρεάζει, ποια είναι τα υπέρ και τα κατά, ποιος κερδίζει, ποιος χάνει. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος να το κάνει αυτό - το θέμα είναι τεράστιο και πολύπλοκο. Δεν έχεις κάποιον να σε βοηθήσει. Το μυαλό σου σε ωθεί να το αφήσεις, να ασχοληθείς με πιο απλά ζητήματα, πράγματα που σου φαίνονται πιο κοντινά, πιο άμεσα. Πράγματα που θα έχουν επιπτώσεις στην αυριανή σου ημέρα, όχι που μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε μερικά χρόνια.

Θα σου μιλήσω όμως ξανά για το θέμα αυτό, γιατί με νοιάζει και θέλω να το καταλάβεις. Γιατί νομίζω ότι πρέπει να έχεις άποψη. Αν συμφωνήσεις μαζί μου, με κολακεύεις. Αλλά πρωτίστως θέλω να έχεις άποψη, γιατί το ζήτημα αυτό έχει τεράστια σημασία.

Τον Ιούνιο του 2013 έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις. Πρωταγωνιστής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες φυσικά, και λίγες μέρες αργότερα εξ’ ίσου συνένοχος εμφανίζεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Καναδά.

Αρκετά μακριά μας, θα έλεγε κάποιος.

Πόσο κοντά μας λοιπόν πρέπει να παραβιάζεται η αρχή της ιδιωτικότητας για να ανησυχήσουμε? Πόσο κοντά μας πρέπει να είναι μία χώρα η οποία καταπατά το απόρρητο των επικοινωνιών για να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε σαν κοινωνία αν πρέπει να κάνουμε κάτι?

Στη Σουηδία ίσως?

Στην Ολλανδία?

Την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό από τη γερμανική έκδοση SPIEGEL ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν σε λειτουργία προγράμματα αντίστοιχα με αυτά της NSA - χρησιμοποιώντας το ίδιο λογισμικό και τις ίδιες τακτικές με τους Αμερικάνους ομόλογους τους. Στην σελίδα στο προηγούμενο link υπάρχουν έγγραφα που έχει διαρρεύσει ο E. Snowden τα οποία παρουσιάζουν μεθόδους εκπαίδευσης Γερμανών πρακτόρων στη λειτουργία του PRISM και τα υπόλοιπα προγράμματα που συλλέγουν το περιεχόμενο των επικοινωνιών των πολιτών του κόσμου.

Είναι λοιπόν η Γερμανία αρκετά κοντά?

Γιατί τα γράφω όλα αυτά θα μου πεις? Γιατί έχω δει αυτό:

slide from Greenwald's site for approved SIGNIT partners

Αυτή η εικόνα έρχεται από εδώ, σελίδα 123. Αυτό είναι μία συλλογή εγγράφων από τις διαρροές Snowden, στο site του Glenn Greenwald, ενός από τους δημοσιογράφους που έχουν χειριστεί την υπόθεση.

Σε αυτό το slide φαίνονται μερικές από τις χώρες που είναι συνεργάτες της NSA. Οι χώρες που είναι υπό την επικεφαλίδα “Second Parties” είναι αυτές που ανήκουν στο πρόγραμμα Five Eyes (αλήθεια, έτσι λέγεται, δεν είναι ο κακός από κάποιο παραμύθι).

Υπό την επικεφαλίδα “Third Parties” βρίσκονται χώρες που έχουν φιλικές σχέσεις με την NSA - μοιράζονται κάποιες πληροφορίες, υπάρχει κάποια συνεργασία αλλά όχι στο βαθμό που υπάρχει μεταξύ των Five Eyes. Το τι σημαίνει αυτή η “συνεργασία” δεν είναι γνωστό, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

Στην λίστα αυτή υπάρχει η Σουηδία. Και η Ολλανδία. Και η Γερμανία.

Και η Ελλάδα.

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες σε αυτή τη λίστα αποκαλύπτεται ότι έχουν τουλάχιστον φιλικές σχέσεις με την NSA, αν δεν προσφέρουν απ’ ευθείας δεδομένα για τους πολίτες των χωρών τους (επαναλαμβάνω, δεν ξέρουμε λεπτομέρειες γενικά, παρά μόνο για την Γερμανία). Εικάζω ότι, δεδομένης της ασθενικής θέσης της Ελλάδας στη διπλωματική σκηνή, το σκάνδαλο υποκλοπών του 2004 (συμπεριλαμβανομένων κάποιον - αμφισβητήσιμων - καταγγελιών που έγιναν εχτές) και της πρόσφατης αναφοράς της Vodafone, δεν αποκλείεται να μάθουμε ότι κάθε πολίτης της χώρας στερείται της ιδιωτικότητάς του συστηματικά.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ?

Μπορείς να απαιτήσεις ενημέρωση από τα μέσα που καταναλώνεις για ειδήσεις. Ζήτα από τους δημοσιογράφους που εμπιστεύεσαι να κάνουν τη δουλειά τους και να σου πούνε τι συμβαίνει - πως διαβρώνονται τα δικαιώματά σου. Στείλε επιστολές στην Βουλή, στην Αρχή Προστασία Απορρήτου των Επικοινωνιών και ρώτα πως κάνει τι δουλειά της.

Το ποιο σημαντικό όμως.

Έχεις έναν εκλεγμένο αντιπρόσωπο στη Βουλή. Υπάρχει, κάπου εκεί έξω, ένας βουλευτής που τιμή και υποχρέωσή του είναι να σε αντιπροσωπεύει. Δεν είναι ντροπή να τον πάρεις τηλέφωνο και να του πεις τι σε προβληματίζει. Κάθε ανησυχία σου σαν πολίτης θα χαρεί, αν δεν μπορεί να την απαντήσει, να την μεταφέρει στην Ολομέλεια σαν επίκαιρη ερώτηση. Είναι το λειτούργημά του. Και δεν θα σου κοστίσει ιδιαίτερα σε χρόνο.